Specialiştii INSP. Cum puteți să vă răcoriți casa fără aer condiționat și fără să vă puneți sănătatea în pericol

specialistii-insp.-cum-puteti-sa-va-racoriti-casa-fara-aer-conditionat-si-fara-sa-va-puneti-sanatatea-in-pericol

Medicii sunt de părere că ar trebui să fim atenți și la metodele de răcorire promovate în mediul online, cum ar fi, de exemplu, metoda japoneză de a introduce sticle cu apă înghețată sau rece sub cearceaf.

Oamenii cred că va urmă o perioada grea din punct de vedere financiar. Vestea că vor plăti mai mult la curent i-a dat peste cap și se gândesc să găsească și alte soluții decât utilizarea aerului condiționat pentru a-și răcori casele. Unii spun că au devenit oarecum dependenți de aceste aparate și nu este ușor să renunțe la ajutorul lor pentru că le asigurau o stare de confort în perioadele caniculare.

Sfaturile specialiştilor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică

Specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) sfătuiesc populaţia să păstreze ferestrele închise în perioada în care temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă şi să acopere cu jaluzele sau obloane pentru a bloca lumina directă a soarelui.

  • Folosiţi aerul din timpul nopţii pentru a vă răcori casa, deschizând ferestrele după lăsarea întunericului, când temperatura exterioară este mai mică decât temperatura interioară.
  • Opriţi cât mai multe dintre aparatele electrocasnice din locuinţă, dacă nu aveţi nevoie de acestea.
  • Utilizaţi ventilatoare electrice numai când temperaturile sunt sub 40 grade C. La temperaturi peste 40 grade C, ventilatoarele vor încălzi corpul.
  • Reduceţi temperatura corpului prin efectuarea de duşuri sau îmbăiere cu apă răcoritoare. Udaţi pielea folosind un prosop umed, spray sau îmbrăcăminte udă uşoară.

Alimente și băuturi recomandate

  • Evitaţi alimentele fierbinţi şi pe cele greu digerabile
  • Trebuie crescut consumul de legume şi fructe proaspete cu un conţinut ridicat de apă, precum castraveţii şi roşiile, pepenele galben, pepenele roşu, prunele.
  • vitaţi consumului de alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
  • Evitaţi băuturile care au conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola, energizante) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase). Evitaţi alimentele fierbinţi şi pe cele greu digerabile

Stresul termic și insolația

Potrivit medicilor, căldura excesivă reprezintă un pericol pentru mediu şi sănătate, iar stresul termic este cauza principală a deceselor cauzate de vreme, acesta putând exacerba bolile cardiovasculare, diabetul, afecţiunile mintale, astmul şi poate creşte riscul de accidente şi transmitere a unor boli infecţioase.

„Insolaţia este o urgenţă medicală. Vulnerabilitatea la căldură este determinată atât de factori fiziologici, cum ar fi vârsta (bătrânii, sugarii şi copiii) şi starea de sănătate (prezenţa afecţiunilor cronice), cât şi de factori de expunere, cum ar fi ocupaţia (de exemplu: lucrul în aer liber sau în zone fără ventilaţie sau aer condiţionat) şi condiţiile socio-economice (de exemplu: persoane fără adăpost, locuinţe construite inadecvat, fără posibilitate de a răci încăperile)”, susţin medicii.

Expunerea prelungită la radiaţiile ultraviolete poate produce leziuni ale pielii expuse (arsuri), iar pe termen lung, prin expunere cumulată, poate determina leziuni maligne cutanate.

Citiți și: Ce temperatură trebuie setată la aerul condiționat din mașină pentru un consum EFICIENT de combustibil. RAR a dat răspunsul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *