Dieteticienii avertizează că multe dintre problemele alimentare pe care le avem sunt cauzate de felul în care ne gestionăm emoțiile.
Președintele Colegiului Dieteticienilor Iași, Adina Rusu, a vorbit despre felul în care emoțiile necontrolate ne afectează alimentația, dar și despre trendurile alimentare actuale.
Cum ne influențează emoțiile alimentația
În apropierea sărbătorilor, mesele bogate, deserturile tradiționale și atmosfera festivă pot transforma alimentația într-o provocare serioasă. Adina Rusu, dietetician autorizat, atrage atenția că nu doar mâncarea în sine este problema, ci mai ales relația psihologică pe care o avem cu ea.
„Este foarte important acest tip de control și de conștientizare că alimentația și corectarea alimentației conțin o componentă psihologică foarte importantă. Din acest motiv, n-o să reușim niciodată să aplicăm anumite recomandări ce țin de alimentație dacă nu ținem cont și de creierul nostru”, a declarat Adina Rusu, președintele Colegiului Dieteticienilor Iași.
Specialistul precizează că o mare parte din ceea ce numim noi foame nu are legătură cu nevoia reală a corpului, ci cu emoțiile: „Există și acea foame hedonică, iar acea foame are o pondere destul de mare în procentul de foame pe care îl simțim noi. Până la 60-70% poate fi doar foame hedonică, cauzată de plictiseală, de stres, de tristețe, de plăcere”.
Conform specialiștilor, această foame hedonică ne poartă direct către alimentele cele mai tentante, cum ar fi dulciurile, grăsimile, carbohidrații rapizi, pentru că acestea oferă o recompensă imediată creierului.
Dieteticianul Adina Rusu recomandă ca, în astfel de momente, să facem o pauză și să ne gândim dacă simțim cu adevărat nevoia să mâncăm sau suntem copleșiți de emoții.
„Când simțim aceste nevoi ar trebui să conștientizăm, să facem o pauză de câteva minute și să ne gândim: îmi este cu adevărat foame sau e doar mâncat din plictiseală sau din alte motive? În general, după câteva minute de pauză, s-ar putea să scăpăm de acel impuls de a mânca necontrolat. Bem niște apă sau bem un ceai ca să păcălim creierul pe moment; un ceai cald poate fi o sursă pentru un confort pe termen scurt”, explică dieteticianul.
Mesele de sărbători trebuie să fie cât mai echilibrate
Dieteticianul Adina Rusu demontează și trendurile virale de pe rețelele de socializare, care propun ordinea strictă a alimentelor în farfurie – fibre, apoi legume, iar la final proteinele.
„Este, practic, imposibil și nici nu înseamnă pentru creierul nostru sănătate. Nici nu-i plăcut până la urmă să separăm alimentele și să le mâncăm pe rând. Mâncarea trebuie să rămână bună. Mâncarea trebuie să rămână o plăcere, doar că o plăcere gestionată corect”, precizează Adina Rusu în cadrul emisiunii BZI LIVE.
De asemenea, specialistul a declarat că putem mânca inclusiv preparatele tradiționale de sărbători, dacă sunt gătite și consumate într-un mod echilibrat.
„Mesele noastre ar trebui să fie echilibrate nutrițional. Și mâncărurile noastre tradiționale pot fi gătite corect. Toate alimentele pe care le consumăm de sărbători pot fi gătite echilibrat. Sarmalele, de exemplu, nu o să putem să le separăm, să mâncăm întâi vița-de-vie sau varza și, pe urmă, să lăsăm carnea la final. E un aliment complet, care conține toate grupele de macronutrienți”, a continuat Adina Rusu.
Recomandarea principală a specialiștilor rămâne alimentația echilibrată: salatele, legume preparate termic cu puțin ulei și moderație, chiar și în zilele de sărbătoare.
Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate
Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate









